Τι να προσέξετε αν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο για να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας

Διαδίκτυο κι εκμάθηση Αγγλικών: τι να προσέχετε

Μπορεί η εκμάθηση Αγγλικών να ξεκινά στην τάξη αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματάει εκεί. Ο κάθε μαθητής θα πρέπει στον δικό του ελεύθερο χρόνο να προσπαθεί να εξασκήσει αλλά και να βελτιώσει τις γνώσεις του στα Αγγλικά αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα μπορεί να μαθαίνει. Κάποτε αυτό ήταν κάτι πολύ δύσκολο αφού ο μόνος εύκολος και σχετικά ανέξοδος τρόπος επικοινωνίας με κάποιον native speaker ήταν μόνο μέσω αλληλογραφίας με «κανονικό» ταχυδρομείο. Σήμερα, χάρη στη πρόοδο της τεχνολογίας και του internet, το να έρθει κανείς σε επαφή με native speakers είναι πλέον παιχνιδάκι.

Το internet αλλά και τα διάφορα social media έχουν κάνει την επικοινωνία ακόμη και με άτομα που βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Πλέον, ο πιο εύκολος τρόπος να μιλήσετε με κάποιον native speaker δεν είναι άλλος από το να του μιλήσετε στο Skype ή στο Facebook.  Μπορεί λοιπόν να είναι εύκολο να έρθετε σε επαφή με native speakers, είτε σε γραπτό είτε σε προφορικό επίπεδο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε. Ας τα δούμε!

1: Προσοχή στα chat με άμεσα μηνύματα

Αν χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο για να στείλετε γραπτά μηνύματα ή να επικοινωνήσετε με τους φίλους σας μέσω εφαρμογών όπως το Facebook Messenger, το Viber και το WhatsApp τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν γράφετε τα μηνύματα σας σωστά, αφού αυτό που σας ενδιαφέρει είναι η ταχύτητα. Αυτό ακριβώς ισχύει και στους «ξένους». Στα λεγόμενα άμεσα μηνύματα, οι κομμένες λέξεις και τα ορθογραφικά λάθη κυριαρχούν, οπότε σίγουρα δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε τα γραπτά chat. Απλά ειδοποιήστε τον συνομιλητή σας ότι μαθαίνετε τα Αγγλικά σαν ξένη γλώσσα, οπότε αν μπορεί να μιλάει με ολοκληρωμένες λέξεις και προτάσεις.

2: Δεν είναι ανάγκη να βρείτε πραγματικούς native speakers

Το Skype και άλλα προγράμματα αυτού του τύπου μπορούν να μας φέρουν σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να ψάχνουμε μόνο Άγγλους και Αμερικάνους για να κάνουμε μαθήματα αγγλικών μέσω σκυπε. Μιλήστε και με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, αρκεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με σας. Σκοπός αυτών των συνομιλιών είναι απλά να κάνετε εξάσκηση και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητες επικοινωνίας σας σε μια άλλη γλώσσα, δεν είναι ανάγκη λοιπόν να μιλάτε μόνο με native speakers για να το πετύχετε αυτό!

3: Μη ζητάτε συνέχεια να σας διορθώνουν

Οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνομιλείτε είτε γραπτώς είτε προφορικά, συνήθως δεν θα είναι καθηγητές ξένων γλωσσών. Μάλλον θα πρόκειται για μαθητές σαν κι εσάς που θέλουν να κάνουν εξάσκηση και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. Μη ζητάτε λοιπόν διόρθωση των λαθών σας ή βαθμολόγηση των επιδόσεων σας και φυσικά μην διορθώνετε συνέχεια τους άλλους. Αν κάνετε κάποιο χοντρό λάθος, να είστε σίγουροι ότι ο συνομιλητής σας θα βρει κάποιον ευγενικό τρόπο να σας το επισημάνει.

4: Προσοχή σε blogs και sites γραμμένα από μη native speakers

Ο γραπτός λόγος είναι σαφώς λιγότερο αυθόρμητος από τον προφορικό και πολύ πιο προσεγμένος, αφού ο συγγραφέας έχει τον χρόνο και την δυνατότητα να διορθώσει τυχόν λάθη του πριν το κείμενο του φθάσει στον αποδέκτη του.

Αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα αφού το κατά πόσο μπορεί κάποιος να εντοπίσει και να διορθώσει λάθη στο γραπτό του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις γνώσεις του και στις ικανότητες χρήσης της γλώσσας. Αν λοιπόν κάποιος συγγραφέας blog ή άρθρων γράφει σε μία ξένη γι’ αυτόν γλώσσα, είναι πολύ πιθανό να κάνει πολλά λάθη στο κείμενο του, μικρά και μεγάλα. Καλό θα ήταν λοιπόν να μη βασίζεστε και πολύ σε τέτοια κείμενα για να βελτιώσετε τα αγγλικά σας.