Γιατι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος έχει ανάγκη το εξελισσόμενο Ψηφιακό Μάρκετινγκ

Tα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι φτωχά στην εκπαίδευση για το Διαδικτυακό Marketing

Πολλοί λένε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προετοιμάζει καθόλου τους μαθητές για την εργασία τους και γενικά για να αντιμετωπίσουν τον «αληθινό κόσμο» και την σωστή επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Αυτό δυστυχώς είναι αλήθεια και φαίνεται ξεκάθαρα στο μάθημα της πληροφορικής. Την εποχή του internet marketing και των social media, τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς να κάνουν πίνακες στο Excel και πώς να χρησιμοποιούν τον Internet Explorer! Να μην αναφέρω το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία οι υπολογιστές είναι παραπάνω από ξεπερασμένοι και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν την τελευταία έκδοση των Windows.

Τα πράγματα δυστυχώς δεν βελτιώνονται ούτε στο Πανεπιστήμιο, όπου μπορεί μεν οι φοιτητές να χρησιμοποιούν πιο σύγχρονους υπολογιστές, αλλά πάλι τα περισσότερα μαθήματα αναλώνονται στην θεωρία και στην εκμάθηση ξεπερασμένων γλωσσών προγραμματισμού. Καμία σημασία δεν δίδεται σε τομείς που ανθούν ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, όπως είναι τη ανάπτυξη apps για κινητά τηλέφωνα, η δημιουργία video games, το online marketing και τα social media. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι φοιτητές που διαπρέπουν και δημιουργούν καινοτόμες εφαρμογές υπολογιστών ή smart phones στην ουσία ασχολούνται με αυτά τα projects τους στον ελεύθερο χρόνο τους και όχι στα πλαίσια των μαθημάτων τους.

Ο τομέας του SEO στην Ελλάδα και του internet marketing γενικότερα, μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στους νέους, ειδικά όταν στην ίδια μας την χώρα υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.Οι τεχνικές SEO βελτιστοποιούν την ιστοσελίδα και την βοηθούν να έρθει στην Πρώτη Σελίδα της Google Η Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι πάρα πολύ καλή μέθοδος για την προώθηση ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, καθώς στην ουσία επηρεάζει την θέση κατάταξης των site στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης. Όσο πιο ψηλά είναι μία σελίδα, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να την «επιλέξει» κάποιος από τις σελίδες των ανταγωνιστών της που θα βρίσκονται φυσικά σε κατώτερη θέση.

Με άλλα λόγια, ένας ειδικός SEO πρέπει να φροντίσει ώστε μία ιστοσελίδα να πληροί περισσότερα κριτήρια κατάταξης και σε καλύτερο βαθμό από τους ανταγωνιστές της, έτσι ώστε να μπορεί να καταλαμβάνει συνεχώς και μόνιμα υψηλότερες θέσεις στις σελίδες κατάταξης. Εννοείται πως αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και απαιτεί ειδικές γνώσεις για να γίνει σωστά. Αυτές οι γνώσεις φυσικά δεν αποκτούνται ούτε στο σχολείο, ούτε στο Πανεπιστήμιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να «μυηθεί» κάποιος στο digital marketing στην Ελλάδα είναι να παρακολουθήσει κάποιο ειδικό σεμινάριο που διοργανώνουν συχνά οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Μπορεί επίσης να διαβάσει και κάποια βιβλία και άλλους οδηγούς που κυκλοφορούν online είτε δωρεάν είτε κι επί πληρωμή. Τέλος, μπορεί και να «φυτέψει» στο πλευρό κάποιου Greece SEO Expert που θα του μάθει τα πάντα γύρω από τη διαφήμιση στο διαδίκτυο ή να πιάσει δουλειά σαν εκπαιδευόμενος σε κάποια εταιρεία.

Το search engine optimization όμως έχει πολλούς τομείς και ειδικές γνώσεις κι εκπαίδευση χρειάζονται μόνο για την οργάνωση των καμπανιών για την προώθηση ιστοσελίδων και τη δημιουργία του σχετικού πλάνου δράσης. Το σχέδιο αυτό μπορεί και να εφαρμοστεί και από άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις. Για παράδειγμα, η κατασκευή ιστοσελίδων μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε έχει κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στο web design, αρκεί να μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του ειδικού του SEO.

Σχεδόν μηδενικές γνώσεις απαιτούνται και για την συγγραφή περιεχομένου για το διαδίκτυο, με την οποία μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε έχει μια ευχέρεια στη χρήση του γραπτού λόγου, δηλαδή οποιοσδήποτε είχε κάποιον αξιοπρεπή βαθμό στην Έκθεση στο Λύκειο. Εννοείται πως η γνώση ξένων γλωσσών μπορεί να επιτρέψει σε κάποιους που ασχολούνται με το online marketing να δουλέψουν και με εταιρείες του χώρου ή και πελάτες από άλλες χώρες.Aν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα επισκεφτείτε το SEO Greece – Dimitris Kourdoupalos στο Facebook.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, μπορεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα να μην προετοιμάζει τα παιδιά για την ενασχόληση με το internet marketing, έναν από τους πιο κερδοφόρους και γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους της πληροφορικής, αλλά με λίγο μεράκι και όρεξη για μάθηση, όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό, θα μπορέσει να τα καταφέρει.